|
k-asiek
|
08.02.2010 godz.08:41 |
|
| Witajcie. Czy w związku z wprowadzeniem w nowej ustawie kontroli zarządczej mam pytanko, Czy wprowadzaliście w drodze regulaminu/procedury kontrolę zarządcza w jednostce? Zauważyliście, że w wytycznych dot kontroli zarządczej jest praktycznie to samo co było w wytycznych dot kontroli finansowej? |
|
|
|
|
| |
podhale
|
08.02.2010 godz.08:46 |
|
| A gdzie pisze w nowej ustawie czy rozporządzeniu o obowiązku wprowadzenia jakichkolwiek procedur dot. kontroli zarządczej. W starej był obowiązek wprowadzenia tzw. procedur kontroli finansowej. |
|
|
|
|
| |
k-asiek
|
08.02.2010 godz.08:52 |
|
| Nie pisze, ale spotkałam się z takim postępowaniem, Poza tym nie musipisać, skoro ma być prowadzona analiza ryzyka przez kierownika jst to chyba trzeba jakośc okreslić i przyjąć dla celów porównawczych jedną metodę, a by ją przyjąć to chyba trzeba gdzieśc to zapisać. Stąd moje pytanko. Pozdrawiam |
|
|
|
|
| |
Wojak
|
08.02.2010 godz.08:56 |
|
Ktoś w Stargardzie Szcz. wprowadził - wrzuć na Google "regulamin kontroli zarządczej".
Mam akurat u siebie NIK, zapytałem, czy jest jakiś przepis określający formę i treść takich regulaminów... i tu konsternacja. |
|
|
|
|
| |
k-asiek
|
08.02.2010 godz.09:04 |
|
| A zauważyliście, że kontrola zarządcza wg wytycznych to w zasadzie to samo co kontrola finansowa w wytycznych? Wydaje mi się, że termin kontrola zarządcza został wprowadzony celem wyodrębnienia od kontroli finansowej, którą rozumiano jako tę przeprowadzaną przez skarbnika, zmieniono jedynie nazwę. |
|
|
|
|
| |
terka
|
08.02.2010 godz.09:09 |
|
Raczej nie wyodrębnienia, a roszerzenia.
Kontrola finnasowa to fragment całego systemu kontroli zarządczej. |
|
terka
|
|
|
| |
mama0454
|
08.02.2010 godz.10:06 |
|
| W przepisach wprowadzających ustawę o fp w art. 65 pkt 9 (dotyczącym nowelizacji ustawy o odp. za naruszenie dyscypliny fp) zastępuje się zwrot "kontrola finansowa" na "kontrolę zarządczą". Czy nie uważacie, że to o czymś świadczy ? |
|
|
|
|
| |
Wojak
|
08.02.2010 godz.11:29 |
|
Załącznik do komunikatu Nr 23Ministra Finansów
z dnia 16 grudnia 2009 r. (poz. 84)
STANDARDY KONTROLI ZARZĄDCZEJ DLA SEKTORA FINANSÓW PUBLICZNYCH
.....
"10. Dokumentowanie systemu kontroli zarządczej
Procedury wewnętrzne, instrukcje, wytyczne, dokumenty określające zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności pracowników i inne dokumenty wewnętrzne stanowią dokumentację systemu kontroli zarządczej. Dokumentacja powinna być spójna i dostępna dla wszystkich osób, dla których jest niezbędna."
|
|
|
|
|
| |
podhale
|
09.02.2010 godz.09:36 |
|
[Cytat autor: Wojak]
"10. Dokumentowanie systemu kontroli zarządczej
Procedury wewnętrzne, instrukcje, wytyczne, dokumenty określające zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności pracowników i inne dokumenty wewnętrzne stanowią dokumentację systemu kontroli zarządczej. Dokumentacja powinna być spójna i dostępna dla wszystkich osób, dla których jest niezbędna."
|
|
Ale pytanie było o konkretną (jedną) procedurę dot. wprowadzenia kontroli zarządczej! Wiadomo przecież, że wszystkie dotychczas działające w jednostce procedury, regulaminy, zarządzenia składają się na system kontroli zarządczej, co dokładnie własnie pisze w tym komunikacie. |
|
|
|
|
| |
Wojak
|
09.02.2010 godz.12:29 |
|
| Nie ma jednej procedury, bo być nie może. Art. 68 nuofp:"Kontrolę zarządcza... stanowi ogół działań podejmowanych dla zapewnienia realizacji celów i zadań...". Choć dla porządku i przejrzystości jednostki, i także dla zrozumienia istoty KZ przez kadrę kierowniczą oraz pracowników jednostki, a najbardziej dla podmiotów kontrolujących jednostkę, jej kierownik powinien opracować dokument identyfikujący jego system kontroli zarządczej. Zgodnie z niedawno opublikowanym pismem min. Daniluka z MF - "najistotniejszy jest system wyznaczania celów i zadań oraz monitorowanie stopnia ich realizacji". |
|
|
|
|
| |