PAW - Praktyczny Audytor WewnętrznyPAW - Praktyczny Audytor Wewnętrzny PAW - Praktyczny Audytor Wewnętrzny
PricewaterhouseCoopers

Rachunkowoœć Budżetowa
Gazeta Samorzadu i Administracji
Witamy 09.09.2010 godz.09:14 
Art. prasowe o audycie |  Art. prasowe o fin. publ. |  Regulamin serwisu |  Obszary audytu i ryzyka |  Kursy i szkolenia |  Audyt IT |  Art. prasowe o funduszach UE |  Forum |  Pliki do pobrania | 

Sekcje  
Komunikaty PAW (137)
Artykuły inne (8)
Info. z Ministerstwa Finansów (76)
Książki przydatne w audycie (26)
Odpowiedzi na Wasze pytania (0)
Audyt i bezpieczeństwo IT (42)

Menu  
Powrót na stronę główną

Nasze usługi

Kontakt

Szukanie zaawansowane

Użytkownik  
Login:

Hasło:

Nie masz jeszcze konta? Załóż sobie konto, a zobaczysz dużo więcej !!!
Nowy Użytkownik

Instytucje AW  

Ministerstwo Finansów RP Stowarzyszenie Audytorów Wewnętrznych Association of Certified Fraud Examiners - Polska

Forum - Głowna »  Samorządy »  samoocena kontroli zarządczej
Poprzedni temat Następny Następny temat Wersja Do Wydruku
samoocena kontroli zarządczej Oglądano: 1485
 21.04.2010 godz.08:02
Jakie macie przemyślenia dot. samooceny kontroli zarządczej? Zapewne pamiętacie jak wyglądał kwestionariusz samooceny kontroli finansowej, czy będziecie go wykorzystywać w samoocenie? Czy np. samoocena ma polegać na przeanalizowaniu reazlizacji zadań. Jeżeli jednostka w danym okresie przyjmuje do realizacji konkretne zadanie i zakłada odpowiednie mierniki jego osiągnięcia, to nieosiągnięcie mierników zakładanych będzie w czasie samooceny podlegało analizie wyjaśnienia przyczyn nieosiągnięcia tych mierników. Czy wg Was samoocena powinna byc wykonywana przez każdą komórkę? Czy w Waszych jednostkach ustalono jakieś zasady lub są jakieś konkretne przemyślenia na to jak ta samoocena ma wyglądać? Z tego co przeglądałam w internecie głównie jednostki posługują się kwestionariuszami samooceny kontroli finansowej.
Liczę na Wasze opinie Big Grin

Cytat 

21.04.2010 godz.08:33
Najpierw trzeba uświadomić sobie, w jakim sektorze funkcjonuje jednostka - co MUSI. Jeśli czegoś nie musi, to przeważnie tego nie zrobi. Doświadczenie mi podpowiada:
-sektor państwowy czeka na komitety audytu w ministerstwach,
-sektor samorządowy ma to "gdzieś", aby odhaczyć wymóg ustawowy, ... a i to z wielkim ociąganiem.
Konkluzja: nie ma obowiązku robienia samooceny, więc nie będzie robiona. Zresztą, po co mnożyć problemy?

Cytat 

21.04.2010 godz.08:37
Wojak doskonale wiem, że wszyscy się z tym ociagają. Pytam się tylko, jak Wy to widzicie? Moja jednostka jest jednostką samorządową.

Cytat 

21.04.2010 godz.08:42
Coś mi się wydaje, że kwestionariusz samooceny kontroli finansowej był wykorzystywany przez audytorów, a nie służby finansowe... Mam bardzo negatywny stosunek do "samooceny" - jest NIEOBIEKTYWNA!
Natomiast sam kwestonariusz był i nadal jest doskonałym narzędziem badawczym, ale ja używam go w kontekście "oceny", a nie "samooceny".
Pozdrawiam!

Cytat 

21.04.2010 godz.08:44
U mnie zamierzamy robić. Każda komórka. Nie wiem, czy to coś pozytywnego przyniesie, bo to zalezy od zrozumienia potrzeby(?) tego procesu przez kierownictwo średniego szczebla (a to może być różnie)Wink
Jaki kwestionariusz? Ba, wzorowany na standardach oczywiście. Jeszcze nie opracowany, tworzy sięWink
Realizacji zadań nie zamierzamy oceniać, tylko system, czyli co ew. "nie chodzi", co szwankuje i co trzeba usprawnić.
ale to ciągle jeszcze "przemyśliwamy"Wink

terka
 Cytat 

21.04.2010 godz.08:49
[Cytat  autor:  Wojak] Coś mi się wydaje, że kwestionariusz samooceny kontroli finansowej był wykorzystywany przez audytorów, a nie służby finansowe... Mam bardzo negatywny stosunek do "samooceny" - jest NIEOBIEKTYWNA!

No własnie o tym myślałam, pisząc o zrozumieniu potrzeby przeprowadzania samooceny. Ale widzę pewne pozytywne strony nawet nieobiektywnej oceny - jesli kierownik będzie musiuał się pod nią podpisać, to zanim to zrobi, jednak sprawdzi niektóre rzeczy, o które będzie sie go pytać...
Tak myślę, choć pewnie nadzieja matką głupich jest Mr. Green

terka
 Cytat 

21.04.2010 godz.08:53
terka - widze to tak samo jak ty - w nas też się tworzy, chociaż lepiej powiedzieć "rodzi się". W bólach wielkich oczywiście, poniewaz kierownictwo średniego szczebla tupie nóżką - " czy myslicie, że nie mamy nic do roboty" "znów papierologia ". Ale jest do przodu.

Cytat 

21.04.2010 godz.08:59
Jestem przekonany, że jest to problem "kultury organizacji" czyli jednostki i jej kadry. Zazdroszczę Wam...
Kupię sobie konia, zatrudnię Sancho Pansę, zrobię kopię (taką "dzidę") i będę jeździł po gminach i napieprzał korupcję Idea Będę "audytorem usługodawcą" Wink

Cytat 

21.04.2010 godz.09:07
Terka, pisząc "kwestionariusz wzorowany na standardach" masz na myśli, że np. do standardu środowisko wewnętrzne będą zadawane pytania tj. np. czy pracownicy zachowują się w sposób etyczny, czy podnosili swoje kwalifikacje, czy każdy pracownik posiada aktualny zakres czynności? Czyli reasumując podobne pytania jak w kwestionariuszu kontroli finansowej? Question

Cytat 

21.04.2010 godz.09:54
Nie macie żadnych propozycji? Frown

Cytat 

Legenda:
Zwykły temat Zwykły temat
Temat zablokowany. Temat zablokowany.
Lepki temat Lepki temat
Nowy post Nowy post
Lepki temat i nowe posty Lepki temat i nowe posty
Zablokowany temat i nowe posty Zablokowany temat i nowe posty
Subskrybuj ten temat Subskrybuj ten temat
Możesz nie wysyłać wiadomości.
Filtrowany HTML jest ok!
Słowacenzurowane.

Prawa Autorskie © 2010 Audyt.Net
 Wszelkie znaki handlowe i prawa autorskie należą do ich właścicieli.

Wersja GeekLog v1.3.9sr1
Strona wygenerowana w 0.99 sekund .