| |
 |
Sekcje |
|
 |
Menu |
|
 |
Użytkownik |
|
Nie masz jeszcze konta? Załóż sobie konto, a zobaczysz dużo więcej !!! Nowy Użytkownik
|
 |
Instytucje AW |
|
|  |
|
 |
|
|
| audyt finansowy |
Oglądano: 892 |
|
|
ziuk
|
09.02.2010 godz.07:26 |
|
Zostałem źle zrozumiany, wypowiedź "jakie pytanie taka odpowiedź" dotyczyła zlecajacego audyt, który w ciągu 2 tygodni polecił zbadanie tak rozległego tematu. Skoro tak to wykonam zadanie, ale mogę nie ująć w nim wszystkiego.
Jeżeli tak postawionym sformułowaniem obraziłem Cię Andrzejm to przepraszam. |
|
|
|
|
| |
audytor-jw
|
09.02.2010 godz.07:50 |
|
Andrzej współczuje, wódz przesadził z terminem i zakresem.
I tak sobie myślę, czy zamiast badać tego wszystkiego w szczegółach, sprawdzić tylko czy istnieją kontrole, które mają zapewnić te wszystkie sprawy, np. wydatki - obieg dokumentów i aprobaty w zakresie celowości, zgodności - kto, kiedy zatwierdza i przez "czyje ręcę" przechodzą, rzetelność księgowań - czy istnieją mechanizmy kontrolne w zakresie kompletności (np. rejestry faktur i ich porównanie z księgą), podział obowiązków i podpisy pod dekretacją (kto rejestruje fv, kto robi przelewy, kto dekretuje, i kto wprowadza do systemu, zgodność księgi ze sprawozdawczością - jeżeli stosujecie Kraba i SFINKSA to sprawdż czy są odpowiednie kontrole aplikacji systemu czy sprawozdania są poprawiane dodatkowo "ręcznie", itp.
Jeżeli chodzi o "wytyczne" do oceny sprawozdań finansowych polecam schemat KOWIP, jak są mocne mechanizmy kontrolne w tym zakresie to będzie OK. |
|
|
|
|
| |
terka
|
09.02.2010 godz.08:22 |
|
Andrzeju, trzymaj się Gdybym nie wiedziała, co mam robić w danym zagadnieniu i poczytała większość wypowiedzi w tym wątku, to bym się załamała
Po pierwsze - o ile rozumiem, twoja jednostka ma formę jednostki budżetowej. Sporządza więc sprawozdania budzetowe z wydatków i dochodów. Sprawozdanie finansowe (bilas) w obecnej chwili Cię wcale nie obchodzi, skoro szef prosił o zbadanie finansowe na koniec roku 2009 - bilans z pewnością nie jest jeszcze zrobiony, ani nawet nikt się nim jeszcze nie zajmuje.
I dobrze, bo nie wiem, jak Ty, ale ja w badaniu bilansu zbyt mocna nie jestem
Reszta nie jest trudna.
ja zrobiłabym to tak: wybrałabym próbę umów zawartych przez jednostkę (jakiś rejestr pewnie macie) i na ich podstawie sprawiłabym, czy zostały zawarte w odpowiednim trybie ustawy pzp, czy płatności były zgodne z umową (wysokosć i terminy - tu ew. sprawdzasz, czy nie ma ryzyka zapłaty odsetek), sprawdzasz ksiegowania tych faktur (właściwa klasyfikacja budżetowa, odpowiednie konto) - tu wyjdzie ci np. czy księgują przez konto kontrahenta (201), bo znam szereg przypadków, że to konto się pomija, a potem są problemy z ustaleniem zobowiązań jednostki do sprawozdania Rb-28S.
Oprócz tego dobrałóabym próbę z faktur (jeśli macie dużo drobnicy, tj. zakupów poza pzp). Zobisz to samo - księgowania, terminy zapłaty.
Przy okazji wyjdzie ci, czy obieg dokumentow nie jest dziurawy, czy nie przetrzymuje się faktur w komórkach, co moze powodować opóźnienia w zapłacie.
No a potem zostaną ci już tylko sprawozdania budżetowe, ale to proste jest, ktoś tu już o tym pisał.
Przy okazji może zobacz, czy ewidencjonujecie wydatki strukturalne i sporzadzacie sprawozdanie WS.
Pozdrawiam |
|
terka
|
|
|
| |
Wojak
|
09.02.2010 godz.08:44 |
|
Spróbuj:
AUDYT SPRAWOZDAŃ FINANSOWYCH - GABRUSEWICZ W. RED., wydawnictwo: PWE, 2010,
AUDYT FINANSOWY - WINIARSKA K., wydawnictwo: PWE, 2009
Przez dwa tygodnie (a czas mija) możesz zrobić to, co napisał Jędrek - On ma rozeznanie. |
|
|
|
|
| |
podhale
|
09.02.2010 godz.09:39 |
|
| Tylko to co napisała terka (zresztą bardzo rzeczowo) czym różni się od kontroli?? |
|
|
|
|
| |
terka
|
09.02.2010 godz.09:47 |
|
Dobre pytanie
Jakby nie patrzeć, to, o co poprosił Andrzeja jego szef, to sprawdzenie, czy finanse (no, dość szerokie pojęcie) jednostki są a porządku. Ja nawet myślę, że wiem, dlaczego o to poprosił - w ustawie o naruszeniu dyscypliny finansów publicznych znaloazło się nowe naruszenie - wykazanie danych niezgodnie z ewidencją księgową.
Niezaleznie od formy, w jakiej to zadanie będzie realizowane (audyt czy kontrola) sposób dojścia do wyników jest ten sam -nie ma innego. Trzeba zbadać to, co napisałam.
A potem dać zapewnienie kierownikowi jednostki, że ksiegowania są ok, sprawozdania zgodne (lub z zastrzeżeniami).
Już głowa Andrzeja w tym, by z tego badania wyciągnął także audytowe rekomendacje |
|
terka
|
|
|
| |
andrzejm
|
09.02.2010 godz.14:27 |
|
| Bardzo dziękuję za wsparcie iza tak cenne rady Przepraszam że może nie tak odebrałem czyjeś intencje ale zrozumcie proszę, że takie polecenie jest dla mnie zaskoczeniem i jestem trochę nerwowy Fakt spodziewamy się w marcu kontroli z DK MON i to co pisała Terka ma chyba uzasadnienie Pozdrawiam i pozwolę sobie Was męczyć gdybym miał problemy w trakcie. Zaczynam od przyszłego tygodnia bo w tym muszę pokończyć sprawy bieżące. Jeszcze raz dzięki wielkie |
|
|
|
|
| |
terka
|
09.02.2010 godz.16:25 |
|
Andrzej napisał:
>pozwolę sobie Was męczyć, gdybym miał problemy w trakcie
Męcz nas, po to tu jesteśmy |
|
terka
|
|
|
| |
Ryszard
|
09.02.2010 godz.20:54 |
|
Już nie mogę sie doczekać "męczarni",to moje marzenie Andrzeju ( hehehhee) trzym sie ..
rycho |
|
|
|
|
| |
|
|
 |
 |
|
| Legenda: |