PAW - Praktyczny Audytor WewnętrznyPAW - Praktyczny Audytor Wewnętrzny PAW - Praktyczny Audytor Wewnętrzny
PricewaterhouseCoopers

Rachunkowoœć Budżetowa
Gazeta Samorzadu i Administracji
Witamy 09.09.2010 godz.09:30 
Art. prasowe o audycie |  Art. prasowe o fin. publ. |  Regulamin serwisu |  Obszary audytu i ryzyka |  Kursy i szkolenia |  Audyt IT |  Art. prasowe o funduszach UE |  Forum |  Pliki do pobrania | 

Sekcje  
Komunikaty PAW (137)
Artykuły inne (8)
Info. z Ministerstwa Finansów (76)
Książki przydatne w audycie (26)
Odpowiedzi na Wasze pytania (0)
Audyt i bezpieczeństwo IT (42)

Menu  
Powrót na stronę główną

Nasze usługi

Kontakt

Szukanie zaawansowane

Użytkownik  
Login:

Hasło:

Nie masz jeszcze konta? Załóż sobie konto, a zobaczysz dużo więcej !!!
Nowy Użytkownik

Instytucje AW  

Ministerstwo Finansów RP Stowarzyszenie Audytorów Wewnętrznych Association of Certified Fraud Examiners - Polska

Forum - Głowna »  MF i GIAW »  Plany działalności
Poprzedni temat Następny Następny temat Wersja Do Wydruku
Plany działalności Oglądano: 1512
 19.07.2010 godz.11:09
Hip hip, hura hura! Laughing Out Loud Laughing Out Loud Laughing Out Loud
mamy nowy rodzaj sprawozdawczości:
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=6&dzial=647&id=215272&typ=news
1. klasyfikacja dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych - popularnie "§";
2. układ budżetu zadaniowego;

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....

3. plany działalności Laughing Out Loud Laughing Out Loud Laughing Out Loud Laughing Out Loud Laughing Out Loud Laughing Out Loud
radujmy się wszyscy - główni księgowi, kierownicy jednostek, audytorzy i wszyscy, którym kontrola zarządcza jest bliska ... sercu.

wesołych wakacji życzę Cool

Cytat 

19.07.2010 godz.11:49
To wakacyjnie Big Grin Big Grin Big Grin (nie dla wszystkich ,Wacku,nie dla wszystkich)raduje się serce ,raduje się dusza,gdy do oceny kontroli zarządczej - audytor rusza..W miarę słoneczka,pogody ducha na najbliższy tydzień pracy.
serdeczności życzę wszystkim Big Grin
Ryszard Big Grin

Cytat 

19.07.2010 godz.14:16
Ryszard miałeś mnie odwiedzić ? Może w lipcu - bo w sierpniu mnie nie ma
Pozdrawiam

Marian
 Cytat 

20.07.2010 godz.11:06
Urząd /burmistrz/ jednego z miast wydał postanowienie na temat zapewnienia funkcjonowania kontroli zarządczej w mieście ...
Jeden z § poświęcił audytowi wewnętrznemu. Rozwiazania moim zdaniem są niezgodne z obowiązującym prawem /ustawa, rozporządzenie/ oraz ze standardami czy dobrymi zwyczajami, a oto tekst:
" 1. Zobowiązuje się (!?) audytora wewnętrznego do dokonywania okresowej (?) oceny funkcjonowania kontroli zarządczej w ...
2. Ocena, o której mowa w ust. 1 dotyczy w szczególności adekwatności, skuteczności i efektywności kontroli zarządczej.
3. Ocena o której mowa w ust. 1 dokonywana jest na koniec każdego roku obrachunkowego (?) w ramach odrębnego zadania audytowego (?) i przedkładana do akceptacji (?) burmistrzowi miasta."
/Znaki są moje/
W tym momencie ciśnie się tak wiele pytań:
- m.in. o zgodność z obowiązującymi przepisami,
- treść postanowienia na pewno nie była konsultowana z audytorem
- jakie to mają być zadania zapewniające czy doradcze ?
- w jaki sposób audytor ma to wprowadzić do tegorocznego planu, a poza tym to wygląda na zbieranie sprawozdań z jednostek i wydziałów czy referatów podległych i robienie zbiorówki a nic nie ma wspólnego z faktycznym audytem.
Ale najbardziej kuriozalnie brzmi "przedkładanie do akceptacji burmistrzowi miasta" a on się łaskawie zgodzi albo... pozbędzie się audytora.
Co za czasy, co za obyczaje...
Bardzo jestem ciekawy waszych opini i proszę o wypowiedzi. Z góry dziękuję. Laughing Out Loud

Marian
 Cytat 

20.07.2010 godz.13:13
Moim zdaniem to kompletna bzdura. Ale proponuję działanie, które ja wykonałem kilka lat temu. Jak wprowadzanoa obowiązek informowania o praniu brudnych pieniędzy, mnie chciano uczynić koordynatorem w gminie od tych spraw. Wyjaśniłem burmistrzowi o niezgodności takich obowiązków dla audytora ze standardami i jednocześnie wysłałem do naszego departamentu MF prośbę o zajęcie stanowiska w tej sprawie. Stosunkowo szybko otrzymałem stanowisko potwierdzające moje zdanie. Nie było zadnych animozji ze strony mojego szefa.

Cytat 

20.07.2010 godz.13:21
Marianku,sorki,upały dały tak w kośc,ze nawet spotkanie u przyjaciela stało się niemożliwym .Dam znać , co i jak.
A życzę Tobie wypoczynku i spoko na urlopie.
Piszesz o tematyce kontroli zarządczej na przykładzie "wodza (burmistrza),ktory teraz przed wyborami (!!) uczyni wszystko, obieca wszystko ,zeby być ponownie wybranym.Mnie w jego decyzjach brakuje jednego : audytorku,jak chcesz pracować nadal u mnie,to dasz mi glejt pisemny,że kontrola zarzadcza w moich włościach jest cacy i funkcjonuje należycie( trzy razy E!!!).
Nasza rzeczywistośc codzienna ,audytorska..
Ale trzeba być optymistą,a nuż" lud się zbiesi "i nie wybierze "wodza"..Może jednak? Czego serdecznie życzę aw i mieszkańcom tejże miasto-gminy..
serdecznosci,
Ryszard

Cytat 

20.07.2010 godz.13:36
Wygooglowałem sobie część owego regulaminu i co się okazało?
Takie "sprytne" regulaminy są w różnych miastach RP. Na południu, na wschodzie, w centrum... pomór jakiś szarych komórek Wink

Prawdopodobnie odbyło się gdzieś kiedyś jakieś szkolenie (tak myślę), na którym rozdawał ktoś takie kwiatki i w różne części Polski to zawędrowało.

Albo inaczej - jeden wymyślił takiego cudaka, a reszta z racji lenistwa skopiowała babola.

Pozdrawiam.

Cytat 

21.07.2010 godz.09:03
Pisałam już o tym-we "Wspólnocie" nr 12 br ukazał się obszerny artykuł na temat KZ (kontroli zarządczej) oraz wzór regulaminu KZ autorstwa pana Mirosława S. Tam właśnie znajdują się zapisy m. in. dotyczące roli audytora a także o tym, że KZ jest skuteczna, kiedy kończy się wydaniem zaleceń pokontrolnych!!!
Ponadto w całym kraju na różnych szkoleniach ten wzór regulaminu jest przedstawiany uczestnikom - do wykorzystania. Niestety, u mnie też! Zaraz po szkoleniu (marzec br) uświadomiłam komu trzeba, że nie należy powielać wzoru regulaminu, bo zawiera zapisy sprzeczne z uofp. Na szczęście mi uwierzyli.
Pozdrawiam

Cytat 

21.07.2010 godz.09:21
xyz - masz rację. Też to zrobiłem i... jestem przerażony. Pół Polski zerżnęło "od kogoś" bzdurny tekst. Prawdopodobnie nie brali w tym udziału audytorzy /chociaż nie mam pewności/, a jeżeli brali to nie mają się czym chwalić. Stąd prawdopodobnie pytania na forum jak wprowadzić zmiany do planu? Praktycznie w 60 70 % regulaminów, załączników do regulaminów, zarządzeniach, itp. istnieje "żelazny zapis": "ocena o której mowa w ust. 1 /kontroli zarządczej" dokonywana jest na koniec każdego roku obrachunkowego w ramach odrębnego zadania audytowego i przedkładana do akceptacji burmistrzowi /prezydentowi, staroście, wójtowi, itp./ miasta, miasta i gminy, powiatu, itd. Jeden zapis a tyle błędów. Właśnie ten zapis świadczy, że kontrola zarządcza w tym temacie nie istnieje, nie jest adekwatna a zapis jest nielegalny. Zapis narusza wszystkie przepisy dotyczące audytu wewnętrznego i zawiera treści, które wzajemnie się wykluczają. Jak audytor wykona /poza planem/ taką ocenę /koszmar/ to działając na polecenie przestaje być audytorem i nie jest to zadanie audytowe wtedy /kołosię zamyka/. Mamy tu do czynienia ze zbiorowym błędem ? Tylko dlaczego audytorzy nie reagują? Wiele z tych zapisów istnieje już od kilku miesięcy. Najstarszy był z lutego tego roku.
A swoja drogą co za cudowny temat na końcową pracę po studiach podyplomowych.

Marian
 Cytat 

21.07.2010 godz.09:47
Tak się składa, że działania wyprzedzające poczyniłem ja. Pojechałem na dwa spotkania w sprawie kontroli zarządczej, zorganizowałem naradę ze ścisłym kierownictwem gminy, na którym to ja im uzmysłowiłem z czym się to wiąże. Zaproponowałem, że przygotuję projekt uregulowań w tym zakresie i to zrobiłem, bez bzdurnych rozwiązań Pana Mirosława S., którego książkę firma kupiła i mi dała do wykorzystania. Dalszy etap należy do szefostwa. W najbliższym czasie odbędzie się szkolenie naczelników i kierowników jednostek )przez osobę z zewnątrz), bo to oni głównie tą kontrolę realizujhą w praktyce.

Cytat 

Legenda:
Zwykły temat Zwykły temat
Temat zablokowany. Temat zablokowany.
Lepki temat Lepki temat
Nowy post Nowy post
Lepki temat i nowe posty Lepki temat i nowe posty
Zablokowany temat i nowe posty Zablokowany temat i nowe posty
Subskrybuj ten temat Subskrybuj ten temat
Możesz nie wysyłać wiadomości.
Filtrowany HTML jest ok!
Słowacenzurowane.

Prawa Autorskie © 2010 Audyt.Net
 Wszelkie znaki handlowe i prawa autorskie należą do ich właścicieli.

Wersja GeekLog v1.3.9sr1
Strona wygenerowana w 0.81 sekund .